سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دوراهک

خ : 1393/4/10

 شیب سریع پیشرفت سونی و روند ارتقا این برند در نگاه خریداران حرفه‌ای و غیر حرفه‌ای کلاس اسمارت‌فون، نزدیک به یک سال و نیم گذشته با ارائه XPERIA Z‌ آغاز شد. Z اولیه با ایجاد تغییرات گسترده سخت‌افزاری و مالتی‌مدیایی در مدل‌های پیشین این برند و با الهام از مدلی همچون XPERIA S شکل گرفت. مقاومت در برابر نفوذ آب دیگر نکته جذاب Z بود که تاثیر فوق‌العاده آن در نگاه اکثر خریداران پیش از این در مدل‌های محبوبی چون Acro S و XPERIA V‌ به بوته آزمایش گذاشته شده بود. قابلیت ضد آب با اینکه در عمل چندان به کار نمی‌آید و تقریبا تمامی خریداران گوشی‌های ضد آب با وجود اطلاع از این ویژگی، معمولا ریسک تست آن را در طولانی‌مدت نمی‌پذیرند در مدت زمانی کوتاه به Selling Point اصلی گوشی‌های پیشرفته سونی در سری Z بدل شد تا جایی‌که حتی سامسونگ نیز نتوانست از وسوسه تولید محصولی تقریباً در این رده (با قدری مقاومت کمتر در برابر آب) برکنار بماند و Galaxy S5 مطمئنا سرآغازی برای ادامه این ایده در محصولات سایر برندها به حساب می‌آید. سونی نزدیک به 9 ماه بعد از XPERIA Z در سپتامبر 2013 محصول تازه این کلاس با نام Z1 را به بازار عرضه کرد؛ Z1 در مقایسه با Z بدون تغییر در سایز صفحه‌نمایش از ابعاد بسیار بزرگ‌تری برخوردار بوده و تبدیل بدنه پلاستیکی به شاسی یک‌پارچه آلومینومی نیز وزن دستگاه را کاملا افزایش داد. Z1 که در زمان خود در کنار S4 و One‌ از جمله برترین اسمارت‌فون‌های اندرویدی به حساب می‌آمد در عمل با انتقادهای مشخصی از سوی کاربران و استفاده‌کنندگان همراه بود که وزن بالا و زاویه دید محدود صفحه‌نمایش مهم‌ترین موارد آن را تشکیل می‌دادند.

سونی در کنگره جهانی موبایل (MWC 2014) ضمن معرفی تولیدات جدید سری Z، به ارائه هر شش ماه یک‌بار محصولی تازه در این خانواده متعهد شد، تعهدی که با ارائه Z2 در آوریل 2014 آغاز شد و بدین‌ترتیب در اکتبر امسال یعنی حوالی مهر ماه انتظار ارائه محصول تازه‌ای از سونی در این کلاس می‌رود. XPERIA Z2 با تاخیری نزدیک به یک ماه نسبت به بازارهای جهانی در ایران نیز عرضه شد. این اسمارت‌فون هیجان‌انگیز که در جایگاهی هم‌سطح Galaxy S5 سامسونگ و HTC One M8 قرار می‌گیرد موضوع بررسی تخصصی این نوبت ماست.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2ا

جعبه محتویات

جعبه کوچک و کم‌ارتفاع Z2 تقریبا هیچ تفاوت خاصی را نسبت به Z1 تجربه نکرده است. درون این جعبه سفید‌مشکی که با تصویر بزرگی از گوشی همراه شده است به‌جز خود Z2 تنها شارژر، یک هدست سیمی و یک کابل Micro USB‌ ارائه می‌شود.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

 

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

هدست سیمی ارائه شده همراه Z2 حداقل از لحاظ ظاهری چندان پیشرفته به نظر نمی‌رسد اما طراحی ارگونومیک خروجی‌های صدا نیاز به پد اسفنجی برای قرارگیری در گوش را از میان برده و علاوه بر این در مبحث بلندی و کیفیت نیز حرف‌های فراوانی برای گفتن دارند. تنها موارد حاضر روی کنترلر میانی این هدست شامل میکروفون و دکمه برقراری و رد تماس است.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

خروجی شارژر Z2 برابر 5 ولت و 1.5 آمپر است که برای دستگاهی در این سایز با باتری حجیم تا حدودی اندک به نظر رسیده و زمان شارژ را طولانی‌تر می‌کند. به‌عنوان نمونه Galaxy S5 با باتری کم‌ظرفیت‌تر با شارژری 5.3 ولتی و 2‌ آمپری ارائه می‌شود.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

طراحی ظاهری

Z2 نه‌تنها از فاصله دور بلکه حتی در دست نیز کاملا مشابه Z1 به نظر می‌رسد و تنها با کنار هم قرار دادن دو مدل می‌توان به تفاوت‌های ایجادشده در طراحی این دو پی برد. Z2 نیز همانند Z1 از شاسی آلومینیوم یک پارچه و پوشش شیشه‌ای در هر دو سو بهره می‌برد و همچنان استحکام بالایی را ارائه می‌کند. با بررسی دقیق‌تر Z2، تفاوت‌های کوچک و بزرگ آن نسبت به Z1 آشکار می‌شود؛ یکی از مهم‌ترین موارد در این میان استفاده از دو اسپیکر استریو در بالا و پایین صفحه‌نمایش است که جای تک اسپیکر نچندان قدرتمند Z1 در بخش پائینی را گرفته است. جابجایی محل اسلات سیم‌کارت و کارت حافظه، تغییر جایگاه میکروفون دوم و محل اتصال بند، کاهش حاشیه‌های جانبی صفحه‌نمایش و افزوده شدن ورودی‌های سه‌گانه میکروفون در پایین دیگر تغییرات Z2 نسبت به Z1 را تشکیل می‌دهند. در کل از طراحی بدنه Z2 به‌عنوان گوشی مدرن سال 2014 می‌توان راضی بود و از لحاظ مقایسه (از نظر طراحی بدنه) می‌توان آن را بسیار بالاتر از Galaxy S5 و شاید اندکی پایین‌تر از One M8 قرار داد.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

ابعاد و اندازه

با در نظر گرفتن 0.2 اینچ افزایش ابعاد صفحه‌نمایش در Z2 کوچک شدن 0.7 میلیمتری عرض، کاهش 0.3 میلیمتری ضخامت و افزایش تنها 2.8 میلیمتری ارتفاع آن نسبت به Z1 بسیار جالب به نظر می‌رسد. ابعاد کلی گوشی، 8.2×73.3×146.8 میلیمتر است که با وجود ارتفاع بیشتر، Z2 را اسمارت‌فون کمپکت‌تری نسبت به Z1‌ جلوه می‌دهد. این ابعاد البته همچنان در هر سه مورد بیشتر از Galaxy S5 با پنل 5.1 اینچی است و در زمینه وزن نیز با وجود 7 گرم وزن کمتر نسبت به Z1 هنوز با یکی از سنگین‌ترین گوشی‌های این کلاس روبرو هستیم.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

صفحه‌نمایش

برای سونی به‌عنوان یکی از شرکت‌های عمده تولید‌کننده پنل‌های تصویری، پذیرفتن ضعف نمایشگر و زاویه دید محدود در Z1 کاملا غیر قابل قبول به نظر می‌رسد. از همین رو پس از ارائه این مدل به بازار در مدت زمانی اندک اقدام به تصحیح این مشکل در Z1 Compact و اینک Z2 نموده است. مشکل اصلی صفحه‌نمایش Z1 و دیگر اسمارت‌فون‌های پیشین سونی به زاویه دید محدود ناشی از غیبت فناوری IPS تعلق داشت که با پافشاری سؤال برانگیز سونی از این مجموعه دریغ شده بود. در Z2 اما این مشکل کاملا برطرف شده و از لحاظ زاویه دید با یکی از بهترین نمونه‌های موبایلی روبرو هستیم.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

صفحه‌نمایش 5.2 اینچی Z2 در وضوح 1920×1080 پیکسلی به فشردگی 424ppi دست پیدا می‌کند که برای چشم غیر مسلح بیش از اندازه کافی به نظر می‌رسد. کیفیت و شفافیت رنگ در این پنل بسیار مناسب است و از این لحاظ مشکل خاصی دیده نمی‌شود. در سوی دیگر کاهش اندک روشنایی صفحه‌نمایش نسبت به Z1 و بازتاب نور از سطح شیشه براق روی پنل در عملکرد مناسب گوشی در نور مستقیم خورشید تاثیر مشهودی برجای گذاشته است و با اینکه هنوز می‌توان از محتوای صفحه‌نمایش استفاده کرد اما شرایط چندان ایده‌آل نیز به نظر نمی‌رسد.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

زیر صفحه‌نمایش در غیاب دکمه‌های لمسی و فیزیکی تنها یکی از اسپیکرهای استریوی دستگاه در لبه پایینی قرار دارد و قرینه آن در بالا نیز به دومین اسپیکر و البته اسپیکر تماس بر می‌خوریم. LED نوتیفیکیشن گوشی بدون تغییر نسبت به Z1 همچنان در اسپیکر بالایی جای دارد. دیگر اجزای بخش بالایی گوشی شامل دوربین دوم 2.2 مگاپیکسلی، حسگرهای تنظیم نور و Proximity‌ و البته لوگوی سونی می‌شوند.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

دوربین

با اینکه نزدیک به 9 ماه از ارائه Z1 به بازار می‌گذرد، دوربین 20.7 مگاپیکسلی این مدل که در Z2 نیز تکرار شده هنوز بالاترین وضوح قابل اشاره در اندرویدفون‌های GSM و در میان برندهای اصلی بازار به حساب می‌آید. سنسور Exmor RS این دوربین دارای سایز 1/2.3 اینچ است که نه‌تنها بسیار بزرگ‌تر از دوربین‌های معمول موبایلی با سنسورهای 1/3 اینچی محسوب می‌شود بلکه نسبت به نمونه‌های چون Galaxy S5 با سنسور 1/2.6 و Nokia Lumia 1520 با سنسور 1/2.5 نیز سایز بیشتری را نشان می‌دهد. فاصله کانونی لنز این دوربین 27 میلیمتر است که در نوع خود کاملا واید محسوب می‌شود. گشودگی f/2.0 دیافراگم از دیگر مشخصات این دوربین به حساب می‌آید.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

در ساختار منویی دوربین شرایط یکسانی نسبت به گذشته به چشم می‌خورد و بار دیگر آخرین عکس گرفته شده همراه با دکمه شاتر، کلید تعویض بین عکاسی و فیلم‌برداری و دکمه Modes در ستون سمت راست و برخی تنظیمات در سمت چپ قرار گرفته‌اند. با تغییر حالت دوربین به Superior Auto ترکیب اجزای سمت راست تا حدودی تغییر کرده و دو شاتر جداگانه برای عکاسی و فیلم‌برداری به آن افزوده می‌شود.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

 

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

 

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

رزولوشن‌های مختلف قابل دسترسی در Z2 شامل 20.7 مگاپیکسل در حالت 4:3 معمول، 15.5 مگاپیکسل در حالت 16:9 واید، 8 مگاپیکسل در هر دو حالت 4:3 و 16:9 و سرانجام 3 و 2 مگاپیکسل (به ترتیب 4:3 و 16:9) می‌شود. نکته منفی اصلی در این میان فعال شدن دکمه HDR تنها از رزولوشن 8 مگاپیکسل به پایین است و در رزولوشن‌های 20.7 و 15.5 مگاپیکسل نه‌تنها HDR بلکه قابلیت عکاسی Superior Auto نیز در دسترس قرار ندارد.

 

تنظیمات مختلف حاضر در ساختار منویی دوربین تفاوت‌های فراوانی نسبت به Z1 نداشته‌اند. برخی از این تغییرات اندک در منوی تغییر حالت قرار دارند جایی‌که نه‌تنها دکمه جداگانه‌ای به فیلم‌برداری 4K اختصاص یافته بلکه گزینه‌های تازه‌ای نظیر Background defocus برای از فوکوس خارج ساختن و اصطلاحا blur کردن پس زمینه و Timeshift Video برای ایجاد ویدئوهای اسلوموشن در نظر گرفته شده است.

 

تصاویر گرفته شده توسط دوربین Z2 در حالت Superior Auto در نور مناسب بسیار با کیفیت به نظر می‌رسد و نه‌تنها از لحاظ جزئیات و کیفیت رنگ مشکلی دیده نمی‌شود بلکه سطح نویز به‌‌خوبی در آن کنترل شده است. با کاهش روشنایی و برداشت تصاویر داخلی از میزان درخشندگی این تصاویر تا حدودی کاسته می‌شود. با تنظیم دوربین در حالت دستی روی وضوح 20.7‌ مگاپیکسل، کیفیت با افت محسوسی روبرو می‌شود و به‌ویژه از لحاظ سطح نویز و میزان جزئیات شرایط از تصاویر Superior Auto فاصله مشخصی می‌گیرد.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

با 8 مگاپیکسل HDR -عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

با 8 مگاپیکسل Manual - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

با 8 مگاپیکسل Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

 

با 20 مگاپیکسل - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

 

با 8 مگاپیکسل HDR - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

با 8 مگاپیکسل Manual - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

با 8 مگاپیکسل Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

با 20 مگاپیکسل - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید

 

تغییرات اصلی در دوربین Z2 نسبت به گذشته در بخش فیلم‌برداری آن رخ داده است. در این قسمت نه‌تنها امکان برداشت ویدئو با وضوح 1080p با 30 و 60 فریم در ثانیه همراه با 720p با 120fps (از طریق گزینه Timeshift video) فراهم شده بلکه همانطور که پیش از این نیز اشاره شد امکان برداشت ویدئو با وضوح 4K یا 2160p نیز برای آن وجود دارد. بیت‌ریت برداشت ویدئو در حالت 1080p با 30 فریم در ثانیه تفاوت خاصی نسبت به گذشته نداشته و حوالی 17Mbps اندازه‌گیری می‌شود. این رقم در حالت 1080p با 60 فریم به حوالی 28Mbps و در وضوح 4K به نزدیک 54Mbps می‌رسد که نسبت به 47Mbps در S5 رقم بسیار بالاتری را نشان می‌دهد. کیفیت ویدئوهای این دوربین در هر دو حالت Full HD‌ و 4K‌ در سطح بسیار بالایی قرار دارد و بار دیگر جزئیات فراوان و دقت فوکوس راضی‌کننده‌ای در آن‌ها به چشم می‌‌خورد.

باتری

Z2 با باتری 3200 میلی‌آمپر ساعتی ارائه می‌شود که ارتقا ملایمی را نسبت به Z1 با باتری 3000mAh تجربه کرده است. این باتری نسبت به Galaxy S5 و One M8 با باتری‌هایی به ترتیب با ظرفیت 2800 و 2600 میلی‌آمپرساعتی بسیار قوی‌تر به نظر می‌رسد و انتظار دوام بیشتری از آن می‌رود. در سوی دیگر Z2 نسبت به این دو مدل 0.1 و 0.2 اینچ صفحه‌نمایش بزرگ‌تری دارد که این موضوع تا حدودی می‌تواند ظرفیت بالاتر باتری را جبران کند. زمان شارژ دستگاه با استفاده از این باتری از 1 درصد تا 98 درصد بیش از 3 ساعت و 30‌ دقیقه به‌طول می‌انجامد. دوام این باتری در دنیای واقعی در سطح بسیار مناسبی قرار دارد و با یک استفاده متوسط و معمولی به سادگی می‌توان از مرز 3 روز نیز با یک بار شارژ عبور کرد. زمان‌های رسمی سونی برای این باتری در حالت ایده‌آل شامل 10 ساعت نمایش ویدئو و 120 ساعت پخش ویدئو است که در عمل نیز تا حدودی می‌توان به آن‌ها دست یافت.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

یک نکته نچندان جذاب در مورد Z2 حرارت بیش از اندازه این مدل در حین استفاده سنگین از دستگاه است. این حرارت که بیشتر از سایر قسمت‌ها در محوطه زیر دوربین در بخش پشتی رخ می‌دهد در زمان اجرای برخی تست‌های گرافیکی سنگین و طبیعتا در اجرای بازی‌های با گرافیک پیشرفته تا اندازه‌ای افزایش پیدا می‌کند که به‌خوبی در زیر دست احساس شده و در صورت تهویه نامناسب حتی منجر به ظاهر شدن ارور گرمای بیش از اندازه و خروج از برنامه ایجاد کننده گرما می‌شود.  

چیپ‌ست پردازشی، حافظه

Z2 نیز مثل One M8 از چیپ‌ست Qualcomm MSM8974AB با چهار پردازنده 2.3‌ گیگاهرتزی Krait 400 از خانواده Snapdragon 801 بهره می‌برد. گرافیک این چیپ‌ست از نوع Adreno 330 است و 3 گیگابایت رم، آن را در جایگاه بالاتری نسبت به S5 و One M8 قرار می‌دهد. حافظه داخلی دستگاه مثل Z1 برابر 16 گیگابایت است که از این مقدار حوالی 11.54‌ گیگابایت در اختیار کاربران قرار دارد. اسلات حافظه نیز تا 128 گیگابایت امکان ارتقا این حافظه را فراهم می‌کند.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

برای تست مشخصات پردازشی Z2 چون همیشه از Benchmark Pi آغاز می‌کنیم. امتیاز کمتر در این تست به معنای سرعت بیشتر است. بهترین امتیاز Z2 در این تست 136 میلی ثانیه است که برای مدل پیشرفته‌ای تا این سطح، امتیاز متوسطی محسوب می‌شود. به‌عنوان نمونه S5 این تست را با نزدیک 100 میلی ثانیه پشت سر گذاشت.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2

در تست دوم به سراغ بنچ‌مارک جدید Basemark OS II می‌رویم که قسمت‌های مختلف پردازشی و گرافیکی دستگاه را مورد سنجش قرار می‌دهد. امتیاز کلی Z2 در این تست عدد 1031 بود که تفاوت چندانی با 1080 ‌حاضر در S5 ندارد.

 

در تست سوم از AnTuTu نسخه X استفاده می‌کنیم. امتیاز دقیق این بنچ‌مارک عدد 32672 بود که اندکی پایین‌تر از امتیاز AnTuTu معمول بوده و در مقایسه با One M8 با 33941 اندکی پایین‌تر قرار می‌گیرد.

 

تست چهارم به GFXBench نسخه چهارم تعلق دارد. از این بنچ‌مارک دو تست Manhattan و T-Rex را در حالت Onscreen انتخاب کردیم. نتیجه بدست آمده از این تست در Z2 به ترتیب برابر 776 با 12.5 فریم در ثانیه و 1641 با 29.3 فریم در ثانیه است هردوی این اعداد شباهت کاملی با نتایج One M8 با 731 و 1679 واحد دارد.

پنجمین تست به بنچ‌مارک گرافیکی Epic Citadel به‌عنوان معیاری از عملکرد گوشی در بازی‌های با کیفیت نوشته شده براساس موتور پردازش تصویر UNREAL تعلق دارد. Z2 این تست را در سه حالت فوق با کیفیت، کیفیت بالا، و کارایی بالا به ترتیب با امتیازهای 54.5، 57.5 و 57.9 پشت سر می‌گذارد که هر سه فوق‌العاده به حساب می‌آیند. به‌عنوان نمونه‌ای برای مقایسه، امتیاز One M8 در حالت Ultra High Quality این تست یعنی فوق با کیفیت برابر 55.7 فریم در ثانیه است.

امتیاز بنچ‌مارک Vellamo در دو تست HTML 5 (برای بررسی عملکرد گوشی در مرور سایت‌های پیشرفته) و METAL (در بررسی ساختار پردازشی و گرافیکی دستگاه) به ترتیب به رقم‌های 1603 و 1176 منجر می‌شود. این دو رقم در One M8 به ترتیب 1569 و 1265 بودند که امتیاز بالاتر Z2 در بخش HTML 5 را به حافظه رم بالاتر و امتیاز کمتر در تست متال را به صفحه‌نمایش بزرگ‌تر می‌توان نسبت داد.

در نهایت آخرین تست انجام شده روی Z2 را با بنچ‌مارک گرافیکی 3Dmark و تست Ice Storm Unlimited به پایان می‌بریم. امتیاز کلی Z2 در این تست رقم 17940 است. امتیاز S5 با گرافیک Adreno 330 نیز نزدیک به این رقم و حوالی 18000‌ واحد است.

 

قابلیت ضد آب

درست همانند Z1 در Z2 نیز از غوطه‌وری دستگاه تا عمق 1.5 متر تا 30‌ دقیقه پشتیبانی می‌شود اما در این حالت تمامی پورت‌های سه‌گانه شامل اسلات حافظه، جایگاه سیم‌کارت و پورت USB باید پوشیده باقی بمانند. در تست عملی دستگاه در این حالت با اینکه صفحه‌نمایش زیر آب به لمس دست پاسخی نشان نمی‌دهد اما مشکلی برای کارکرد آن ایجاد نشد.

Sony Xperia Z2 - سونی اکسپریا زد 2